کوچینگ (coaching) در واقع نوعی فرایند همراهی، راهنمایی و پشتیبانی است. در این فرایند کوچ یا مربی با استفاده از تکنیک ها و تمرینات مختلف، طرح سوالات کلیدی و گوش دادن به کوچی( مراجع) به او کمک می کند که با استفاده از توانایی های خود در جهت تعیین اهداف، شناسایی موانع، توسعه مهارتها و بهبود عملکردش گام بردارد.

کوچ کیست؟ کوچ یا مربی فردی است که تخصص و مهارتهای لازم جهت راهنمایی افراد به منظور دستیابی به اهداف شخصی یا حرفه‌ای خود را دارا می باشد. این فرد توانمندی‌های گوش دادن فعال، قدرت تحلیل، برقراری ارتباطات اعتمادساز، توانایی ایجاد انگیزه و همچنین ایجاد سوالات موثر را دارا می‌باشد. مهمترین ویژگی کوچینگ این است که فرد خود در مسیر تصمیم‌گیری و رسیدن به هدفش قرار گرفته و کوچ تنها یک همراه و راهنماست و بدون هیچ قضاوتی به او کمک می کند تا از تمام نیرو و تمرکز خود در مسیر رسیدن به اهدافش استفاده کند. به زبان ساده مراحل کوچینگ شامل تمرکز بر روی هدف، ایجاد ارتباط موثر، انعطاف پذیری، انگیزه‌بخشی و انتقال مسئولیت به کوچی ( مراجع) می‌باشد.

کاربردهای کوچینگ: کوچینگ در زمینه های گوناگونی کاربرد دارد از شاخه های اصلی کوچینگ میتوان به بیزنس کوچینگ، لایف کوچینگ و کوچینگ سازمانی اشاره کرد. برخی از زمینه های اصلی کابرد کوچینگ به شرح زیر است. ۱. کوچینگ حرفه‌ای: هدف از کوچینگ حرفه ای کمک به بهبود عملکرد شغلی افراد و تیم ها، توسعه مهارت‌های رهبری و مدیریتی، مدیریت زمان و استرس در محیط کار، توسعه حرفه‌ای و رسیدن به اهداف شغلی است. ۲. کوچینگ زندگی: یک فرایند توسعه فردی است که هدف این نوع کوچینگ بهبود کیفیت زندگی از طریق تعیین اهداف شخصی، بهبود روابط، به دست آوردن تعادل بین کار و زندگی، مدیریت استرس و افزایش خودآگاهی فردی است. در واقع اشخاص با بهره گیری از کوچینگ زندگی در مواجه با مشکلات و چالشها تصمیمات بهتری گرفته و به رشد و پیشرفت شخصی خود میرسند. ۳. کوچینگ تحصیلی: هدف از کوچینگ تحصیلی کمک به دانش‌آموزان یا دانشجویان برای بهبود عملکرد در تحصیلات، تعیین اهداف تحصیلی، مدیریت زمان و ایجاد مهارتهای مطالعه و یادگیری مؤثر، میباشد . ۴. کوچینگ رهبری: به رهبران و مدیران کمک می‌کند تا مهارت‌های رهبری خود را تقویت کرده، ارتقاء کارایی تیمی را ایجاد کنند، راه حل های نوآورانه در مواجه با مسائل و چالشها ارائه دهند و راهبری موثر در محیط کار داشته باشند. ۵. کوچینگ کسب و کار: کوچینگ کسب و کار یک فرایند مشاوره ای و توسعه ای است و به عنوان یک ابزار موثر برای توسعه و بهبود عملکرد کسب و کارها و سازمان‌ها، بهبود استراتژی‌ها و مدیریت مالی شناخته می‌شود. ۶. کوچینگ بهداشتی و روانشناسی: هدف از کوچینگ بهداشتی و روانشناسی کمک به افراد برای مدیریت استرس و اضطراب، افزایش اعتماد به نفس و روحیه مثبت، توسعه مهارت‌های ارتباطی، توانایی مدیریت زمان و تعادل در زندگی است. ۷. کوچینگ ورزشی به عنوان یک ابزار قدرتمند برای ارتقاء عملکرد ورزشکاران شناخته می‌شود و به ورزشکاران کمک می‌کند تا عملکرد ورزشی خود را بهبود بخشند، اهداف ورزشی را مشخص کنند و در کنترل روانی و فیزیکی خود تقویت شوند. از هر یک از این کاربردها به شکل مستقل یا در ترکیب با یکدیگر به منظور بهبود عملکرد و کیفیت زندگی فردی یا حرفه‌ای میتوان استفاده کرد. لزوم یادگیری کوچینگ: به طور کلی، یادگیری کوچینگ به دلیل اینکه می‌تواند به شما در بهبود مهارت‌های رهبری، ارتباطات، مدیریت زمان، تصمیم‌گیری و بهبود کارایی فردی و گروهی کمک کند بسیار حائز اهمیت است. یادگیری کوچینگ می‌تواند برای افراد در جوامع مختلف به مزایای زیادی منجر شود برخی از دلایل لازم برای یادگیری کوچینگ عبارتند از: ۱. توسعه مهارت‌های ارتباطی ۲. افزایش خودآگاهی ۳. آموزش تکنیک‌های کوچینگ موثر ۴. ساختاردهی و رهبری بهتر ۵. توانایی حل مسائل و مدیریت موقعیت‌های مختلف در کل، کوچینگ فرآیند کابردی و موثر است و به افراد و سازمان‌ها کمک می‌کند تا بهترین نسخه خود را به دست آورند و علاوه بر دستیابی به رشد و پیشرفت به اهدافشان نزدیک‌تر شوند.